They're here! More Muvipix.com Guides by Steve Grisetti!
The Muvipix.com Guides to Premiere & Photoshop Elements 2024
As well as The Muvipix.com Guide to CyberLink PowerDirector 21
Because there are stories to tell
muvipix.com

How to show HD video on intracompany network

Discussions about High Definition Television, Blu-Ray, HD DVD and other high definition DVD formats.

How to show HD video on intracompany network

Postby Ron Hunter » Tue Apr 05, 2011 1:50 pm

Hello all! I have been tasked with filming a training presentation for my employer. I plan to film the session with a HDV miniDV camcorder (HV40), edit the footage in PRE9, then save the edited output file on my company's internal network.

I am curious what export file type I should use for this project. I'm trying to achieve a reasonable balance of video quality, file size (so our IT guy doesn't panic), and streaming capability (so performance is good while watching over the network).

Can anyone suggest a good PRE9 output file type that will meet these objectives?

Thanks a bunch! :tx:
Desktop: HPE-580T, i7-950 (3.07GHz), 16GB RAM, Win'7 64-bit Home Premium, PSE12/PRE12, Lightroom 5.
Laptop: MacBook Pro (retina), 8GB RAM, 256GB SSD, Final Cut Pro X, Motion 5.
Cameras (in use): Panasonic GH4/Canon HFR400/Canon HV30, GoPro HD Hero2.
User avatar
Ron Hunter
Super Contributor
Super Contributor
 
Posts: 953
Joined: Fri Sep 19, 2008 7:13 pm
Location: North Carolina

Re: How to show HD video on intracompany network

Postby Chuck Engels » Tue Apr 05, 2011 2:57 pm

You should be fine with a HD WMV file Ron :)
Still, no matter what format you use if the video is long and there will be lots of people watching it over the network it can cause problems.
1. Thinkpad W530 Laptop, Core i7-3820QM Processor 8M Cache 3.70 GHz, 16 GB DDR3, NVIDIA Quadro K1000M 2GB Memory.

2. Cybertron PC - Liquid Cooled AMD FX6300, 6 cores, 3.50ghz - 32GB DDR3 - MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G, 4GB Video Ram, 1024 Cuda Cores.
User avatar
Chuck Engels
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 18155
Joined: Sun Feb 11, 2007 10:58 pm
Location: Atlanta, GA

Re: How to show HD video on intracompany network

Postby sidd finch » Wed Apr 06, 2011 2:55 pm

I use the Vimeo HD settings to show on our company network and it works great.

http://www.vimeo.com/help/compression

H.264 MPEG4 in 720P deinterlaced.
"Life moves pretty fast. If you don't stop and look around once in a while, you could miss it." ..... Ferris Bueller
User avatar
sidd finch
Moderator
Moderator
 
Posts: 6542
Joined: Mon Apr 23, 2007 5:20 pm
Location: Cyberspace

Re: How to show HD video on intracompany network

Postby Ron Hunter » Thu Apr 07, 2011 10:59 am

Thanks, that helps a lot! :TU:
Desktop: HPE-580T, i7-950 (3.07GHz), 16GB RAM, Win'7 64-bit Home Premium, PSE12/PRE12, Lightroom 5.
Laptop: MacBook Pro (retina), 8GB RAM, 256GB SSD, Final Cut Pro X, Motion 5.
Cameras (in use): Panasonic GH4/Canon HFR400/Canon HV30, GoPro HD Hero2.
User avatar
Ron Hunter
Super Contributor
Super Contributor
 
Posts: 953
Joined: Fri Sep 19, 2008 7:13 pm
Location: North Carolina

Re: How to show HD video on intracompany network

Postby Ron Hunter » Mon Jun 20, 2011 2:55 pm

sidd finch wrote:I use the Vimeo HD settings to show on our company network and it works great.

http://www.vimeo.com/help/compression

H.264 MPEG4 in 720P deinterlaced.


Sidd, what PRE share option to you use as the basis for this preset? QuickTime? MPEG? I presume you go into "Advanced", make the tweaks then save the preset?
Desktop: HPE-580T, i7-950 (3.07GHz), 16GB RAM, Win'7 64-bit Home Premium, PSE12/PRE12, Lightroom 5.
Laptop: MacBook Pro (retina), 8GB RAM, 256GB SSD, Final Cut Pro X, Motion 5.
Cameras (in use): Panasonic GH4/Canon HFR400/Canon HV30, GoPro HD Hero2.
User avatar
Ron Hunter
Super Contributor
Super Contributor
 
Posts: 953
Joined: Fri Sep 19, 2008 7:13 pm
Location: North Carolina

Re: How to show HD video on intracompany network

Postby RJ Johnston » Tue Jun 21, 2011 2:15 am

You can wait for confirmation on this, but you can get the exact settings in pre9 via Share > Mobile Phones and Players > Apple Ipod Iphone.

From there you have to click the advanced button and set it up yourself.

Before you start trying to make adjustments, on the Multiplexor tab, change to MP4/Standard.

Second, on the Video tab change the Profile/Level to Main 4.1,

Then follow the Vimeo recommendations such as,

Frame size to 1280x720.

Progressive

CBR bitrate to 5 Mbps (5000 kbps).

Change the audio from 48k to 44.1k.

etc.

Hope that helps.

Rob
User avatar
RJ Johnston
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 3143
Joined: Thu Apr 12, 2007 4:33 pm
Location: Northern California, USA

Re: How to show HD video on intracompany network

Postby sidd finch » Tue Jun 21, 2011 10:48 am

Rob is correct, Thank you sir.

Sidd
"Life moves pretty fast. If you don't stop and look around once in a while, you could miss it." ..... Ferris Bueller
User avatar
sidd finch
Moderator
Moderator
 
Posts: 6542
Joined: Mon Apr 23, 2007 5:20 pm
Location: Cyberspace

Re: How to show HD video on intracompany network

Postby Ron Hunter » Tue Jun 21, 2011 7:47 pm

Thanks guys, I never would have figured that out on my own. The finished product looks quite nice and I'll use that preset on future projects too.
Desktop: HPE-580T, i7-950 (3.07GHz), 16GB RAM, Win'7 64-bit Home Premium, PSE12/PRE12, Lightroom 5.
Laptop: MacBook Pro (retina), 8GB RAM, 256GB SSD, Final Cut Pro X, Motion 5.
Cameras (in use): Panasonic GH4/Canon HFR400/Canon HV30, GoPro HD Hero2.
User avatar
Ron Hunter
Super Contributor
Super Contributor
 
Posts: 953
Joined: Fri Sep 19, 2008 7:13 pm
Location: North Carolina


Return to Hi Def 


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

cron