They're here! More Muvipix.com Guides by Steve Grisetti!
The Muvipix.com Guides to Premiere & Photoshop Elements 2021
As well as The Muvipix.com Guide to Vegas Movie Studio Platinum 17
Because there are stories to tell
muvipix.com

Audio out of sync with video

Specific to Premiere Elements version 15

Audio out of sync with video

Postby rafadello » Fri Sep 11, 2020 10:50 am

Hello. I did an Instagram live chat yesterday that lasted for an hour, but I noticed that the audio and video are out of sync with each other. I tried Hardbrake twice following Steve Grisetti's tutorial, but I haven't had any luck fixing the problem.

I did the recording using my iPhone 8 Plus. My intention is to upload it to my YouTube channel but I can't right now because of the out of sync problem. Can someone help please? Thank you in advance.
rafadello
New User
New User
 
Posts: 8
Joined: Fri Sep 11, 2020 10:41 am

Re: Audio out of sync with video

Postby Steve Grisetti » Fri Sep 11, 2020 1:56 pm

Can you confirm that you're working in Premiere Elements 15? And on what operating system?

Open your iPhone video in the free download MediaInfo. In MediaInfo set View to Text and then copy this text and paste it to this forum. With these detailed specs we'll know more about your original file.

Also, if you can make your iPhone video (or part of it) available so we can experiment with it, all the better. You could post it to a public Dropbox folder and post the link to it here so we can download it.

Your iPhone is likely recording your video as H.264 HEVC video, which Handbrake should convert to editable video. We may need to dig deeper into it to find out why this is not the case.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13572
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: Audio out of sync with video

Postby sidd finch » Fri Sep 11, 2020 2:21 pm

Also if you have a newer iPhone it could be recording in HEVC which might contribute to the issue.

You also might include the handbrake settings you used too.


Sidd
Vivere memento. – 'Remember to live..'
User avatar
sidd finch
Moderator
Moderator
 
Posts: 5078
Joined: Mon Apr 23, 2007 5:20 pm
Location: Cyberspace

Re: Audio out of sync with video

Postby rafadello » Fri Sep 11, 2020 3:26 pm

HERE'S THE TEXT FROM MEDIAINFO:

eneral
Complete name : C:\Users\User\Desktop\Interview with Stephanie Wyatt.mp4
Format : MPEG-4
Format profile : Base Media
Codec ID : isom (isom/iso2/avc1/mp41)
File size : 280 MiB
Duration : 59 min 35 s
Overall bit rate : 657 kb/s
Writing application : Lavf58.20.100

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L3.1
Format settings : CABAC / 3 Ref Frames
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, Reference frames : 3 frames
Codec ID : avc1
Codec ID/Info : Advanced Video Coding
Duration : 59 min 35 s
Bit rate : 603 kb/s
Width : 432 pixels
Height : 768 pixels
Display aspect ratio : 0.563
Frame rate mode : Variable
Frame rate : 29.933 FPS
Minimum frame rate : 0.234 FPS
Maximum frame rate : 30.303 FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.061
Stream size : 257 MiB (92%)
Writing library : x264 core 157
Encoding settings : cabac=1 / ref=3 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=hex / subme=7 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=2 / lookahead_threads=1 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=5 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=60 / keyint_min=31 / scenecut=0 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=crf / mbtree=1 / crf=23.5 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / vbv_maxrate=768 / vbv_bufsize=1536 / crf_max=39.0 / nal_hrd=none / filler=0 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00
Codec configuration box : avcC

Audio
ID : 2
Format : AAC LC SBR
Format/Info : Advanced Audio Codec Low Complexity with Spectral Band Replication
Commercial name : HE-AAC
Format settings : NBC
Codec ID : mp4a-40-5
Duration : 59 min 35 s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 48.0 kb/s
Channel(s) : 1 channel
Channel layout : C
Sampling rate : 44.1 kHz
Frame rate : 21.533 FPS (2048 SPF)
Compression mode : Lossy
Stream size : 20.0 MiB (7%)
Default : Yes
Alternate group : 1


I have been having issues with Dropbox so I can't send you the file. But you can check my Instagram account - criticalbeautyofficial - and it would be the latest video you'll see in the IGTV section ("Interview with Stephanie Wyatt - Miss Grand England 2020)

For example, starting at 3:09, my interviewee and I are talking over each other. Or starting at 4:11 when I ask her to talk a little about herself, she "jumped in" right away without letting me finish my question. I mean, of course she didn't do this during the actual live interview, but you know what I mean.

Thank you.
rafadello
New User
New User
 
Posts: 8
Joined: Fri Sep 11, 2020 10:41 am

Re: Audio out of sync with video

Postby sidd finch » Fri Sep 11, 2020 3:57 pm

I spotted that it is using Frame rate mode : Variable which I think is the problem.

But handbrake should be able to fix that pretty easily.

Sidd
Vivere memento. – 'Remember to live..'
User avatar
sidd finch
Moderator
Moderator
 
Posts: 5078
Joined: Mon Apr 23, 2007 5:20 pm
Location: Cyberspace

Re: Audio out of sync with video

Postby rafadello » Fri Sep 11, 2020 6:07 pm

I changed it to Constant and it still didn't work.
rafadello
New User
New User
 
Posts: 8
Joined: Fri Sep 11, 2020 10:41 am

Re: Audio out of sync with video

Postby Steve Grisetti » Fri Sep 11, 2020 9:08 pm

I see a couple of issues. A 603x432 frame size for instance.

I'd really like to get my hands on the original file and see what I can do with it.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13572
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: Audio out of sync with video

Postby John 'twosheds' McDonald » Sat Sep 12, 2020 12:56 am

rafadello wrote:...I have been having issues with Dropbox so I can't send you the file...

You can send a sample clip (maximum 2GB) via the free to use WeTransfer service. Over 2GB one has to pay.

https://wetransfer.com/

(Steve, don't know if a 2GB sample will be enough(?)).
AMD Ryzen 3900x 12C/24T, ASUS x570 mobo, Arctic Liquid Freezer ll 280, Win10 64 bit, 64GB RAM, Radeon RX 570 graphics, Samsung 500GB NVMe 980 PRO (C:), Samsung 970 Evo SSD (D:), LG BD Burner, Dell U2717D Monitor, Synology DS412+ 8TB NAS, Adobe CS6.
User avatar
John 'twosheds' McDonald
Moderator
Moderator
 
Posts: 3998
Joined: Mon Feb 19, 2007 11:57 am
Location: Cheshire, UK

Re: Audio out of sync with video

Postby Steve Grisetti » Sat Sep 12, 2020 6:57 am

A 2 gig sample is plenty big. All I need is five of minutes of video.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13572
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: Audio out of sync with video

Postby rafadello » Sat Sep 12, 2020 3:17 pm

Steve Grisetti wrote:A 2 gig sample is plenty big. All I need is five of minutes of video.


What is your e-mail address to send the file to?
rafadello
New User
New User
 
Posts: 8
Joined: Fri Sep 11, 2020 10:41 am

Re: Audio out of sync with video

Postby Steve Grisetti » Sat Sep 12, 2020 7:25 pm

My first name at this web site. Make sure you reference this conversation so I won't mistake it for spam.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13572
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: Audio out of sync with video

Postby rafadello » Sun Sep 13, 2020 4:01 pm

Steve Grisetti wrote:My first name at this web site. Make sure you reference this conversation so I won't mistake it for spam.


I can't find your email address anywhere on this website.
rafadello
New User
New User
 
Posts: 8
Joined: Fri Sep 11, 2020 10:41 am

Re: Audio out of sync with video

Postby sidd finch » Sun Sep 13, 2020 4:08 pm

CENSORED
Vivere memento. – 'Remember to live..'
User avatar
sidd finch
Moderator
Moderator
 
Posts: 5078
Joined: Mon Apr 23, 2007 5:20 pm
Location: Cyberspace

Re: Audio out of sync with video

Postby rafadello » Sun Sep 13, 2020 4:29 pm

sidd finch wrote:CENSORED


I just sent the 5-minute clip of the video. Thank you.
rafadello
New User
New User
 
Posts: 8
Joined: Fri Sep 11, 2020 10:41 am

Re: Audio out of sync with video

Postby Steve Grisetti » Sun Sep 13, 2020 8:11 pm

I've removed my e-mail address on your posts. We've learned the hard way if you post your email address to a public forum, the spambots will be all over you. thanks.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13572
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Next

Return to PRE Version 15 


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron