They're here! More Muvipix.com Guides by Steve Grisetti!
The Muvipix.com Guides to Premiere & Photoshop Elements 2020
Not quite sure what our site has to offer?
Check out the
Muvipix Video Tour

Delete and Close Gap

Specific to Premiere Elements Version 12.

Delete and Close Gap

Postby Walter Seaton » Thu Jan 22, 2015 2:35 pm

When I select a portion of a clip which I want to delete and right-click on it on the timeline between the cuts, the line "Delete and Close Gap" is greyed out. This happens regardless of whether the clip is at either end or in the middle. When I then click on Delete, the selected portion is removed but an empty space is left in the timeline. When I then place the mouse pointer in the empty space the phrase "Delete and Close Gap" appears. When I click on the phrase, the empty space disappears. Can you suggest why "Delete and Close Gap" is unavailable initially and how I can get it back? Obviously what I have to do now is a pain.

Many thanks.
3.70 gigahertz Intel 6-Core i7-8700K; Windows10PRO 64 bit; Board: ROG STRIX Z370-G ; 16MB RAM; Graphics NVIDIA GeForce GTX1050Ti ; 2 ViewSonic VP2365 Monitors; 2 internal SSDs 1TB each; 3 HDs: 2x2TB and 1x3TB; Camera Panasonic PV-DV953D; Sound Files .wav.
Walter Seaton
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 144
Joined: Mon May 11, 2009 10:06 am

Re: Delete and Close Gap

Postby Bob » Thu Jan 22, 2015 5:19 pm

I don't have Premiere Elements 12 -- I switched over to Premiere Pro long ago. But, I did run into this when I was using Premiere Elements 7. Most often it happened after I had added a title, but I think it also happened other times. I found that left clicking on the clip first and then right clicking cleared whatever was blocking the option and it was available again. I don't know if it still works the same in Pre 12, but try it and see if it works.
User avatar
Bob
Moderator
Moderator
 
Posts: 5874
Joined: Wed Feb 21, 2007 4:49 am
Location: Southern California, USA

Re: Delete and Close Gap

Postby Steve Grisetti » Fri Jan 23, 2015 8:21 am

This most often happens if you've bot audio and/or video on a parallel track -- which means that deleting your clip wouldn't create a true "gap" in your timeline.

If you can post a screen capture of your timeline, it might help us see if that's the case.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13158
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: Delete and Close Gap

Postby Chuck Engels » Fri Jan 23, 2015 11:46 am

Hi Walter, Steve is right on. Most times the Delete and Close Gap is not enabled due to media on tracks above or below the space you are trying to remove, see the screen shots below;

Image

Once I move the media on the lower tracks out of the way Delete and Close Gap is enabled again.

Image
1. Thinkpad W530 Laptop, Core i7-3820QM Processor 8M Cache 3.70 GHz, 16 GB DDR3, NVIDIA Quadro K1000M 2GB Memory.

2. Cybertron PC - Liquid Cooled AMD FX6300, 6 cores, 3.50ghz - 32GB DDR3 - MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G, 4GB Video Ram, 1024 Cuda Cores.
User avatar
Chuck Engels
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 17696
Joined: Sun Feb 11, 2007 10:58 pm
Location: Atlanta, GA

Re: Delete and Close Gap

Postby Bob » Fri Jan 23, 2015 1:17 pm

Chuck, Walter's problem is different. "Delete and close gap" is enabled for the gap once it has been created. His problem is that "delete and close gap" is not enabled for the cutout. He has to delete the cutout to create a gap and then "delete and close gap" to remove the gap.

Walter, we would really like to see a screen capture of your timeline.
User avatar
Bob
Moderator
Moderator
 
Posts: 5874
Joined: Wed Feb 21, 2007 4:49 am
Location: Southern California, USA

Re: Delete and Close Gap

Postby Chuck Engels » Fri Jan 23, 2015 1:22 pm

Thanks Bob, didn't realize it was a different issue :)
1. Thinkpad W530 Laptop, Core i7-3820QM Processor 8M Cache 3.70 GHz, 16 GB DDR3, NVIDIA Quadro K1000M 2GB Memory.

2. Cybertron PC - Liquid Cooled AMD FX6300, 6 cores, 3.50ghz - 32GB DDR3 - MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G, 4GB Video Ram, 1024 Cuda Cores.
User avatar
Chuck Engels
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 17696
Joined: Sun Feb 11, 2007 10:58 pm
Location: Atlanta, GA

Re: Delete and Close Gap

Postby Walter Seaton » Mon Jan 26, 2015 5:37 pm

Thank you all. I have attached a screen shot as requested (please ignore the area under the timeline - its my desktop image). You will note that Delete and Close gap is greyed out despite there not being any other parallel tracks (not even audio). You must also excuse the poor quality of the images in the timeline - I am currently working with digitized material originally shot in 1938 on black and white Regular 8.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3.70 gigahertz Intel 6-Core i7-8700K; Windows10PRO 64 bit; Board: ROG STRIX Z370-G ; 16MB RAM; Graphics NVIDIA GeForce GTX1050Ti ; 2 ViewSonic VP2365 Monitors; 2 internal SSDs 1TB each; 3 HDs: 2x2TB and 1x3TB; Camera Panasonic PV-DV953D; Sound Files .wav.
Walter Seaton
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 144
Joined: Mon May 11, 2009 10:06 am

Re: Delete and Close Gap

Postby Steve Grisetti » Tue Jan 27, 2015 8:16 am

Thanks for the screenshot, Walter. But from the picture we can't tell if there are audio and/or video tracks ABOVE Video 1.

Can you widen the view of the timeline so that we can definitely see that there are no video or audio tracks that aren't displayed?
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13158
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: Delete and Close Gap

Postby Walter Seaton » Fri Jan 30, 2015 2:31 pm

For the attached screen shot I started a new project and used a different clip. As you can see there are no parallel tracks, as I wrote before. Although Narration and Sound Track do not show well, those tracks are empty too.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3.70 gigahertz Intel 6-Core i7-8700K; Windows10PRO 64 bit; Board: ROG STRIX Z370-G ; 16MB RAM; Graphics NVIDIA GeForce GTX1050Ti ; 2 ViewSonic VP2365 Monitors; 2 internal SSDs 1TB each; 3 HDs: 2x2TB and 1x3TB; Camera Panasonic PV-DV953D; Sound Files .wav.
Walter Seaton
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 144
Joined: Mon May 11, 2009 10:06 am

Re: Delete and Close Gap

Postby Steve Grisetti » Fri Jan 30, 2015 3:37 pm

Okay, I've got it.

Since version 12, Ripple Edit is only enabled on the Video 1 track. So you can't Delete and Close Gap on Video 2.

Move your clips to Video 1/Audio 1 and it should work.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13158
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: Delete and Close Gap

Postby Chuck Engels » Fri Jan 30, 2015 6:06 pm

Wow, good one Steve :)
1. Thinkpad W530 Laptop, Core i7-3820QM Processor 8M Cache 3.70 GHz, 16 GB DDR3, NVIDIA Quadro K1000M 2GB Memory.

2. Cybertron PC - Liquid Cooled AMD FX6300, 6 cores, 3.50ghz - 32GB DDR3 - MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G, 4GB Video Ram, 1024 Cuda Cores.
User avatar
Chuck Engels
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 17696
Joined: Sun Feb 11, 2007 10:58 pm
Location: Atlanta, GA

Re: Delete and Close Gap

Postby Steve Grisetti » Fri Jan 30, 2015 9:36 pm

Well, I did write the book, Chuck. ;)
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13158
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin


Return to PRE Version 12 


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron