They're here! More Muvipix.com Guides by Steve Grisetti!
The Muvipix.com Guides to Premiere & Photoshop Elements 2019
Not quite sure what our site has to offer?
Check out the
Muvipix Video Tour

Camcorder keeps pausing when playing tapes

MiniDV, DVD, Hard Drive, 8 mm, High Def, brands, import / capture techniques, settings ... talk about camcorders in here.

Camcorder keeps pausing when playing tapes

Postby chooks » Tue Jun 26, 2012 7:19 pm

* I have a canon Legria HV 40 HDV camcorder that I recorded footage of at a recent event.
* When playing one tape in particular to capture the content on my computer, it keeps pausing and wont play smoothly, either going to blue screen, or, jumping forward-pausing-jumping forward etc
* I have used a digital video head cleaner tape, but hasn't fixed the problem
* The only other camera I have at hand is the Panasonic NV-Gs300 which can't play the tapes due to unrecognised format

HELP :pull:
User avatar
chooks
Frequent Contributor
Frequent Contributor
 
Posts: 118
Joined: Sun Apr 20, 2008 11:44 pm
Location: Downunder

Re: Camcorder keeps pausing when playing tapes

Postby Dave McElderry » Tue Jun 26, 2012 9:22 pm

It really sounds to me like the original recording is bad. Possibly a bad tape. Was the tape new or reused? If other tapes play without issue then I think you have the answer to your question. If the signal never got recorded correctly to begin with there's nothing you can do. If it's not there, it's not there.
Be yourself; everyone else is taken.

Studio XPS 435T, 2.93 GHz i7-940; Win 10-64; 24GB RAM; Samsung 512GB SSD (OS); two 1TB HDDs; GeForce GTX 550 Ti 1GB
User avatar
Dave McElderry
Moderator
Moderator
 
Posts: 4125
Joined: Fri Feb 23, 2007 10:18 am
Location: Lost In Middle America

Re: Camcorder keeps pausing when playing tapes

Postby chooks » Tue Jun 26, 2012 10:12 pm

bummer...
* The tapes were new fujifilm mini DV (DVM80)
* I did occidentally dropped the camcorder while recording (but this was after this particular tape was made), and it said something like "head protection mode", so turned it off and back on which seemed to work again.
* I filmed about 10 tapes in total. The camcorder was playing up playing even old tapes I had, so I thought the heads might have been damaged, but the next day I tried again and seemed to magically work again (although does tend to playup on the last few minutes of the tapes). But one tape in particular keeps giving me trouble, the data seems to be there because when I fast forward the picture looks okay, but playing it keeps stuttering and goes to blue screen intermittently.

Do you think the head might be damaged and needs repairing?
User avatar
chooks
Frequent Contributor
Frequent Contributor
 
Posts: 118
Joined: Sun Apr 20, 2008 11:44 pm
Location: Downunder

Re: Camcorder keeps pausing when playing tapes

Postby Dave McElderry » Wed Jun 27, 2012 3:40 am

The drop has most likely knocked the heads out of alignment. I think it's time to have it checked out by an authorized Canon service center.
Be yourself; everyone else is taken.

Studio XPS 435T, 2.93 GHz i7-940; Win 10-64; 24GB RAM; Samsung 512GB SSD (OS); two 1TB HDDs; GeForce GTX 550 Ti 1GB
User avatar
Dave McElderry
Moderator
Moderator
 
Posts: 4125
Joined: Fri Feb 23, 2007 10:18 am
Location: Lost In Middle America


Return to Camcorders 


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron