They're here! More Muvipix.com Guides by Steve Grisetti!
The Muvipix.com Guides to Premiere & Photoshop Elements 2020
As well as The Muvipix.com Guide to Vegas Movie Studio Platinum 17
Because there are stories to tell
muvipix.com

Setting a Text Default ?

Specific to Premiere Elements version 2018

Setting a Text Default ?

Postby John Walker » Thu Apr 16, 2020 1:44 pm

Hi,

I tend to use the same font/font size/Bold for most of my projects. (Boring I know :) )

Is there a way I can set the above as a Default? PRE 2018
[1] Sony RX100 M6 (PAL)
[2] Panasonic HC-X920 (PAL)
Software:
Elements 2018
Sonicfire Pro 6.0
Intel i5 3.5 Ghz
Gigabyte Z97X-UD3H
C: 500Gb SSD, 2 x 1Tb internal SATA drives, 3 x 2Tb Back Up Drives
16 Gb Ram
Radeon Pro WX3100
Based in Canterbury, UK
User avatar
John Walker
Frequent Contributor
Frequent Contributor
 
Posts: 155
Joined: Tue Oct 06, 2015 1:38 pm

Re: Setting a Text Default ?

Postby Steve Grisetti » Thu Apr 16, 2020 6:31 pm

Yes and no.

You can select any of the Text Styles built into the title adjustments panel, right-click on it and designate it as your default text.

However you can't, as far as I can find, designate your own custom font and color as a default.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13540
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: Setting a Text Default ?

Postby John Walker » Fri Apr 17, 2020 4:40 am

Thank you Steve,

That's a shame but not unexpected.

John
[1] Sony RX100 M6 (PAL)
[2] Panasonic HC-X920 (PAL)
Software:
Elements 2018
Sonicfire Pro 6.0
Intel i5 3.5 Ghz
Gigabyte Z97X-UD3H
C: 500Gb SSD, 2 x 1Tb internal SATA drives, 3 x 2Tb Back Up Drives
16 Gb Ram
Radeon Pro WX3100
Based in Canterbury, UK
User avatar
John Walker
Frequent Contributor
Frequent Contributor
 
Posts: 155
Joined: Tue Oct 06, 2015 1:38 pm

Re: Setting a Text Default ?

Postby Chuck Engels » Fri Apr 17, 2020 8:39 am

But you could save a title and then edit that title every time you want to add one. Just create a Title template and use that in every project changing the text as needed but keeping your predefined font and color.
1. Thinkpad W530 Laptop, Core i7-3820QM Processor 8M Cache 3.70 GHz, 16 GB DDR3, NVIDIA Quadro K1000M 2GB Memory.

2. Cybertron PC - Liquid Cooled AMD FX6300, 6 cores, 3.50ghz - 32GB DDR3 - MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G, 4GB Video Ram, 1024 Cuda Cores.
User avatar
Chuck Engels
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 17894
Joined: Sun Feb 11, 2007 10:58 pm
Location: Atlanta, GA

Re: Setting a Text Default ?

Postby RJ Johnston » Sat Apr 18, 2020 2:15 pm

Can you do this in your version of Premiere Elements?

Set Style as Default.jpg


You can save your style and set your style as default, among other things.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gateway DX4860-U28 i5-3300 Quad Core 3.0 GHz, Intel HD 2500 graphics, 8 Gb RAM; 1 TB 7200 RPM, 10 TB External, Windows 10 (x64).
User avatar
RJ Johnston
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 3102
Joined: Thu Apr 12, 2007 4:33 pm
Location: Northern California, USA

Re: Setting a Text Default ?

Postby John Walker » Sun Apr 19, 2020 6:09 pm

Thanks Chuck Engels and R J Johnson

Both suggestions work. With the 'Save style' option, it saves everything except the font size - unless I'm missing something. The 'Saving a Title' does the job, once I'd worked out how to [url]save[/url] a title.

Cheers

John
[1] Sony RX100 M6 (PAL)
[2] Panasonic HC-X920 (PAL)
Software:
Elements 2018
Sonicfire Pro 6.0
Intel i5 3.5 Ghz
Gigabyte Z97X-UD3H
C: 500Gb SSD, 2 x 1Tb internal SATA drives, 3 x 2Tb Back Up Drives
16 Gb Ram
Radeon Pro WX3100
Based in Canterbury, UK
User avatar
John Walker
Frequent Contributor
Frequent Contributor
 
Posts: 155
Joined: Tue Oct 06, 2015 1:38 pm

Re: Setting a Text Default ?

Postby John Walker » Mon Apr 20, 2020 12:45 pm

Ah - I've just found a problem with the 'Saving a Title' option.

I dragged a previous title down as suggested and edited the text. Seemed perfect but after I'd edited 6 I found that they had all changed to the text I'd entered in the last one. Maybe I'm doing something wrong (or stupid :roll: )

All I need is continuity with adding sub-titles without having to set the font attributes every time. None of the styles are suitable. If I edit and save a style as the Default I end up with the right font/colour etc but the size always defaults to 225 and I can't see a way of fixing it at 80.

Any other suggestions please?

John
[1] Sony RX100 M6 (PAL)
[2] Panasonic HC-X920 (PAL)
Software:
Elements 2018
Sonicfire Pro 6.0
Intel i5 3.5 Ghz
Gigabyte Z97X-UD3H
C: 500Gb SSD, 2 x 1Tb internal SATA drives, 3 x 2Tb Back Up Drives
16 Gb Ram
Radeon Pro WX3100
Based in Canterbury, UK
User avatar
John Walker
Frequent Contributor
Frequent Contributor
 
Posts: 155
Joined: Tue Oct 06, 2015 1:38 pm

Re: Setting a Text Default ?

Postby Chuck Engels » Mon Apr 20, 2020 1:06 pm

Hi John,

That's right, you can't just drag the same title down to the timeline and edit as it will just be a duplicate of the original and any changes you make will effect them all.

Instead of dragging the same title from the media panel do this, right click on the Title in the project assets and select "Duplicate". That will add another title to the project assets that you can add to the timeline and make changes without effecting the original or any other copies.
1. Thinkpad W530 Laptop, Core i7-3820QM Processor 8M Cache 3.70 GHz, 16 GB DDR3, NVIDIA Quadro K1000M 2GB Memory.

2. Cybertron PC - Liquid Cooled AMD FX6300, 6 cores, 3.50ghz - 32GB DDR3 - MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G, 4GB Video Ram, 1024 Cuda Cores.
User avatar
Chuck Engels
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 17894
Joined: Sun Feb 11, 2007 10:58 pm
Location: Atlanta, GA

Re: Setting a Text Default ?

Postby John Walker » Tue Apr 21, 2020 3:52 am

Thank you Chuck - Perfect :TU:
[1] Sony RX100 M6 (PAL)
[2] Panasonic HC-X920 (PAL)
Software:
Elements 2018
Sonicfire Pro 6.0
Intel i5 3.5 Ghz
Gigabyte Z97X-UD3H
C: 500Gb SSD, 2 x 1Tb internal SATA drives, 3 x 2Tb Back Up Drives
16 Gb Ram
Radeon Pro WX3100
Based in Canterbury, UK
User avatar
John Walker
Frequent Contributor
Frequent Contributor
 
Posts: 155
Joined: Tue Oct 06, 2015 1:38 pm


Return to PRE version 2018 


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest