They're here! More Muvipix.com Guides by Steve Grisetti!
The Muvipix.com Guides to Premiere & Photoshop Elements 2020
Not quite sure what our site has to offer?
Check out the
Muvipix Video Tour

What project preset to use?

Specific to Premiere Elements version 2018

What project preset to use?

Postby kenskopp » Sat Aug 10, 2019 9:27 pm

Hello,

I purchased a Panasonic Camcorder last month and have taken video clips in AVCHD/1080/60p. The camcorder can also shoot in MP4/180, 720. I also have a I Phone that I take videos with and my Nikon D3100 DSLR. My question is what project preset should I use to start my next project which will include .jpeg, .mov and .mst media?
Up to this point all or most of my media was from my Nikon and I used "DSLR/1080p/dslr1080p24" as the preset. In the future, what should I set the preset to be?

Thank you for your guidance.
Ken Skopp
Intel Core i7-4770 (3.4GHz, 8MB Shared Cache), Windows 10, Two - 2 1-TB internal hard drives (C) and (E) and 1 3TB internal drive (F), 2GB Nvidia GeForce GT720, 16GB DDR3-1600MHz, 16GB mSATA SSD Cache, Two External Hard Drives: 3TB (K) and 1TB (H).
kenskopp
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 151
Joined: Wed Aug 01, 2012 8:14 pm
Location: Jenison, MI (Outside Grand Rapids, MI)

Re: What project preset to use?

Postby Peru » Sat Aug 10, 2019 9:54 pm

kenskopp wrote:.mst media?

Do you mean .mts?
User avatar
Peru
Moderator
Moderator
 
Posts: 3350
Joined: Wed Oct 17, 2007 12:34 pm
Location: Peru, NY, USA

Re: What project preset to use?

Postby John 'twosheds' McDonald » Sun Aug 11, 2019 12:48 am

I suspect that the choice of preset will be somewhat influenced by the delivery method of the final output(?)
i7 6700k, Z170-P mobo, Win10 64 bit, 32Gb RAM, Samsung 500GB NVME 970 Evo SSD x 2, LG BD Burner, Akasa card reader, Dell U2719D Monitor, Sony HVR-A1, Synology DS412+ 8TB NAS, Adobe CS6.
User avatar
John 'twosheds' McDonald
Moderator
Moderator
 
Posts: 3943
Joined: Mon Feb 19, 2007 11:57 am
Location: Carini, Sicily

Re: What project preset to use?

Postby kenskopp » Sun Aug 11, 2019 7:40 am

I make DVDs from the projects. I found that the AVCHD videos have ".mts" extention.

Ken Skopp
Intel Core i7-4770 (3.4GHz, 8MB Shared Cache), Windows 10, Two - 2 1-TB internal hard drives (C) and (E) and 1 3TB internal drive (F), 2GB Nvidia GeForce GT720, 16GB DDR3-1600MHz, 16GB mSATA SSD Cache, Two External Hard Drives: 3TB (K) and 1TB (H).
kenskopp
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 151
Joined: Wed Aug 01, 2012 8:14 pm
Location: Jenison, MI (Outside Grand Rapids, MI)

Re: What project preset to use?

Postby Steve Grisetti » Sun Aug 11, 2019 7:52 am

Yep. Most likely it's 1920x1080 at 29.97 fps.

But as long as that video is the first clip on your timeline, the program should match its specs to the project settings automatically. You shouldn't need to do it.

The indicator will be that you will NOT see a yellow orange render line above the clip when you first add it.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13155
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: What project preset to use?

Postby kenskopp » Sun Aug 11, 2019 1:27 pm

Hi Steve,

I am a newbie when it comes to my new camcorder.I can chose between AVCHD and MP4?iframe record format. Under AVCHD record format are the following record mode options: 1060/60i - PH1080, HA1080, HG1080, and HE1080. Under 1080/60p is just 1080/60p. If I pick record format MP4/iframe, the following Record Modes are available: MP4 -1080/MP4 and 720/MP4. Under iframe - iframeMP4. I have no clue what this all means.

I have basically been making regular DVDs to play on DVD players. I gather that I should load videos first into the project. What record format and record mode would you recommend I use? I also want to express my gratitude and my family's gratitude for the fact that with Muvipix's help my grand daughter who was seven in April has a DVD of every month of her life so far. My grandson who was just 6 this month also thanks you. I look forward to finding out what I should do for the future.

Thank you,

Ken
Intel Core i7-4770 (3.4GHz, 8MB Shared Cache), Windows 10, Two - 2 1-TB internal hard drives (C) and (E) and 1 3TB internal drive (F), 2GB Nvidia GeForce GT720, 16GB DDR3-1600MHz, 16GB mSATA SSD Cache, Two External Hard Drives: 3TB (K) and 1TB (H).
kenskopp
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 151
Joined: Wed Aug 01, 2012 8:14 pm
Location: Jenison, MI (Outside Grand Rapids, MI)

Re: What project preset to use?

Postby Steve Grisetti » Sun Aug 11, 2019 5:49 pm

The standard setting to use would be MTS 1080/60i. I assume HE is the highest quality setting, so select that. (The 1080/60p setting would be a better choice if you were shooting sports or lots of action or movement. Otherwise the standard 60i setting is fine.)

Although you can choose pretty much any of those settings and Premiere Elements will be able to match it. Just leave it set to that setting so that everything you shoot has the same specs.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13155
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin

Re: What project preset to use?

Postby kenskopp » Sun Aug 11, 2019 7:05 pm

Hi Steve,

I will go with the 1080p setting since the reason I got the camcorder was to video real trains and air shows. I will load the AVCHD video first in a project and then put in any photos with Instant Movie. Thank you again for yor great help. My grandchildren also thank you.

Ken Skopp
Intel Core i7-4770 (3.4GHz, 8MB Shared Cache), Windows 10, Two - 2 1-TB internal hard drives (C) and (E) and 1 3TB internal drive (F), 2GB Nvidia GeForce GT720, 16GB DDR3-1600MHz, 16GB mSATA SSD Cache, Two External Hard Drives: 3TB (K) and 1TB (H).
kenskopp
Premiere Member
Premiere Member
 
Posts: 151
Joined: Wed Aug 01, 2012 8:14 pm
Location: Jenison, MI (Outside Grand Rapids, MI)

Re: What project preset to use?

Postby Steve Grisetti » Sun Aug 11, 2019 7:55 pm

That's why we're here, Ken. Happy moviemaking!

Meantime, it wouldn't hurt to do a test run. Shoot some footage and drop it into a new Premiere Elements project -- just to make sure the workflow works -- before you go shooting hundreds of hours of video.
3.6 ghz i7-7700 running Windows 10 Pro 64-bit with 16 gigs RAM and a 2 terrabyte HD. Also iMac 2.6 ghz dual-core, 4 gigs of RAM, running OSX El Capitan and Boot Camp Windows 10 64-bit.
User avatar
Steve Grisetti
Super Moderator
Super Moderator
 
Posts: 13155
Joined: Sat Feb 17, 2007 5:11 pm
Location: Milwaukee, Wisconsin


Return to PRE version 2018 


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron